Gå til sidens indhold
IMG_7898.jpg

Talenter

Nysgerrig efter flere udfordringer i hverdagen? Deltag i talentprogrammer - fx inden for science, musik og sprog.

Det er helt centralt for os at rykke hver enkelt elev mest muligt i løbet af gymnasietiden. Derfor har vi et væld af tilbud og aktiviteter inden for talentprogrammer. Du kan fx blive Team Danmark-elev, hvis du er rigtig god til din sportsgren, eller blive optaget på MusiCreator, hvis du har talent indenfor musikken.

DM i science, masterclass i sprog, matematikkonkurrencer og geografiolympider. Har du fagligt overskud, er der helt sikkert også noget for dig. Se mere nedenfor. 

Projekt Forskerspirer er en mulighed for at snuse lidt til forskermiljøet sammen med en masse andre engagerede jævnaldrende, der bakker op på en fed måde. Jeg har lavet et forskningsdesign om alger som fødekilde mhp. dyrkning på Mars’ overflade.
Konrad 3.z, om Projekt Forskerspirer

25% deltager i talentaktiviteter

Du får lejlighed til at fordybe dig, snuse til forskerlivet og møde elever fra andre klasser og skoler. Faktisk er det ikke så mærkeligt, at vi oplever en stigende interesse for talentprogrammer; det motiverer, når klassekammerater kommer retur med fede oplevelser. Den lange tradition for talentarbejde gør, at det faktisk er hver fjerde elev, der deltager i talentaktiviteter, og at de spreder sig til flere og flere fag.

Og fik vi sagt, at vi hvert år siden 2017 har opnået Certifikat i Science og Talent? Læs også vores talentstrategi.

Spørgsmål?

Kontakt en af vores talentvejledere:

  • Petur Martin Glerfoss (PMG)
  • Sidsel Naut (SNA)
  • Mette Bøge Truelsen (MBT)

ATU – Akademiet for Talentfulde Unge

ATU er et tilbud til fagligt motiverede og talentfulde gymnasieelever. Programmet strækker sig over to år. Du følger den normale undervisning sammen med ekstra aktiviteter – bl.a. forelæsninger, workshops og virksomhedsbesøg med andre unge fra Sjælland. RKS optager typisk 12-15 elever pr. årgang. Du skal skrive en motiveret ansøgning for at blive optaget. Det er typisk i februar i 1.g, du skal ansøge.

Læs mere om ATU (nyt vindue).

Forskerspirer

Når du er Forskerspire arbejder du med et emne, du selv vælger. Du fordyber dig i projektet og laver et forslag til et forskningsprojekt indenfor et af de fire områder: humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab. Undervejs i forløbet får du input og tips til dit projekt og mødes med de andre. Vinderne modtager 20.000 kr. til at udføre deres projekt. Det er typisk i marts i 2.g, du skal ansøge.

Læs mere om Forskerspirer (nyt vindue).

Georg Mohr

Matematikkonkurrencen Georg Mohr henvender sig til dig, der er vild med matematiske udfordringer. Opgaverne er sværere end den almindelige undervisning og løses uden hjælpemidler. På Roskilde Katedralskole har vi tradition for, at mange matematikhold deltager i 1. runde af konkurrencen, der typisk afholdes i november, hvor de dygtigste går videre til 2. runde, der afholdes i januar.

Læs mere om Georg Mohr (nyt vindue)

 

U-faktor

U-faktor er for dig, der ikke kan vente med at gå på universitet. I løbet af 2.g deltager du i 5 arrangementer, hvor du sammen med de andre U-faktor-elever besøger forskellige universiteter på Sjælland. Du får indblik i universiteterne og møder studerende og undervisere – måske bliver du klogere på, hvad du vil læse, når du er færdig på Katedralskolen. U-faktor er et samarbejde mellem de tre gymnasier i Roskilde samt gymnasierne i Køge, Solrød og Greve. Det er typisk i august i 2.g, du skal ansøge.

Videnskabsklubben

Videnskabsklubben er for dig, som finder glæde i at gøre en reel forskel for andre. Gennem sociale og faglige aktiviteter fokuseret på naturvidenskabelige programmer, vil du skulle undervise folkeskoleelever fra 4.-6. klasse. Inden forløbet starter, skal du deltage i en workshop, hvor du vil blive oplært som seniormentor. Du vil opnå kompetencer i læring, formidling og projektledelse. 

Læs mere om Videnskabsklubben (nyt vindue)

 

Unge forskere

Hvis du har lavet et rigtig godt naturvidenskabeligt projekt – fx din SRO – kan du sende den til Unge Forskere. Til semifinalen møder du en masse andre unge. Hvis du – som Jesper – går hele vejen til finalen i Forum kommer du også på en spændende bootcamp. Der er kontante præmier og rejsepræmier til de bedste projekter. Det er typisk i december, du skal ansøge.

Læs mere om Unge Forskere (nyt vindue).

SRP på RUC

Roskilde Katedralskole har et godt samarbejde med RUC, hvor udvalgte elever i 3.g kommer på en inspirationsdag på universitetet. Her får du en introduktion til projektarbejde og diskuterer emner til den kommende SRP (Studieretningsprojekt) med studerende og forskere.

Sciencetalenter

Roskilde Katedralskole har ”Certifikat i Science og Talent” og er en del af Sciencetalenter. Hvis du er interesseret i naturvidenskab, er der derfor mange muligheder for løbende at blive udfordret – fx til masterclasses, sciencetalent-forløb og meget mere.

Læs mere om Sciencetalenter (nyt vindue).

MGK - Musikalsk Grundkursus

Kombinér dit gymnasieforløb med et MGK-forløb - med musikundervisning på Roskilde Musiske Skole. 

Mulighederne stopper ikke her!

Selvom mulighederne for akademiske talentprogrammer kan virke som mange, er listen ikke slut endnu. Roskilde Katedralskole har nemlig hvert år elever, der deltager i andre talentprojekter og konkurrencer – fx skrivekonkurrencer og DM i Sprog.