Gå til sidens indhold
Forsidebillede.JPG

Mennesket og miljøet

Biologi A, Kemi B

Fokus i denne studieretning er mennesket, naturen og miljøet. Gennem teori og praksis vil du opnå viden om, hvordan din krop fungerer på et biokemisk niveau, hvordan kemien har betydning for din hverdag og hvordan miljøet påvirkes af mennesket. 

Du vil bl.a. kunne få svar på: Hvordan holder du dig sund? Hvordan fremstilles fødevarer til alle? Hvad er fødevarekemi? Hvad betyder plastik i verdenshavene for dig? Hvordan påvirker rygning og alkohol din krop? Hvad er designerbørn? Hvad er stamceller, og hvordan bruger vi dem?

Jeg går meget op i, hvordan kroppen fungerer, herunder hvad sport betyder for os som mennesker. Jeg spiller selv meget fodbold, og jeg kan godt lide, at emnerne relaterer til min hverdag.
Sebastian Voie-Andersen, 3.x

Studieretningsfagene biologi og kemi giver dig i samarbejde med fællesfaget matematik redskaber og faglig viden til at kunne besvare disse spørgsmål. 

Du arbejder bl.a. med:

  • Mad og motions indflydelse på sundhed
  • Fødevarefremstilling og fødevarekemi
  • Naturen og miljøproblemer - herunder hormonforstyrrende stoffer
  • Mikrobiologi og dets anvendelse i brygning af øl og cider
  • Infektioner, sundhed og sygdomme
  • DNA, gener og arvelige sygdomme
  • Genteknologi og genterapi
  • Fosterdiagnostik og bioetiske overvejelser

Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsopgaver, såvel i laboratoriet som i naturen. Biologi er et fag i konstant udvikling, og derfor har vi altid fokus på den nyeste forskning. Du lærer om det levende, om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø og om livets udvikling. Du arbejder bl.a. med mennesket, vores arveanlæg, vores forhold til kost og ernæring, til motion, og til sundhed og sygdom.

Viden fra Matematik B benyttes til at løse biologiske og kemiske problemstillinger. Studieretningen med Biologi A og Kemi B giver dig adgang til en række videregående uddannelser inden for bl.a. sundhed, biokemi, miljø og teknik.

Kemien har haft og har stadig stor betydning for din og min hverdag. Der findes mere end 20.000.000 forskellige forbindelser, og der kommer nye til hver dag. Ved syntese fremstilles alt fra aspirin til plastik, men den store produktion af nye forbindelser er ikke altid helt uproblematisk. Kan kemien imødekomme evt. miljøproblemer? 

Du lærer bl.a. om kemiske forbindelser og deres egenskaber, katalyse, fermentering, ligevægt, syre og baser og organisk og uorganisk kemi. Du arbejder bl.a. med syntesekemi ved fremstillingen af aspirin eller plastik, spektroskopi af farvestoffer og andre analysemetoder i vores laboratorium.

Certifikat i Science og Talent

Roskilde Katedralskole har det såkaldte "Certifikat i Science og Talent". Vi har nemlig stort fokus på talentudvikling og lever op til ScienceTalenters vision om, at flere skal inspireres til at uddanne sig indenfor naturvidenskab.