Gå til sidens indhold
Mads 3.m 2022 - Politiken

Retorikelev i debatindlæg: Trivsel før profit

Stop profitjagten på dårligt selvværd er overskriften på et debatindlæg, som Mads fra 3.m har fået i Politiken efter at have arbejdet med debatgenren i retorik.

"Det føles godt at lære noget, som jeg kan se produktet af i Politiken. Retorikundervisningen er virkelig noget, jeg kan bruge i min hverdag - både i forhold til skolen og i min fritid i SF Ungdom," fortæller Mads fra 3.m.

Sammen med sit retorikhold har han arbejdet med debatgenren, og Mads besluttede sig for at argumentere for en mærkningsordning på de reklamer, der retoucherer deres modeller. Han sendte debatindlægget ind til Politiken, som godtog det.

Læs Mads' debatindlæg, der er bragt i Politiken 31. januar 2022:

Stop profitjagten på dårligt selvværd

Selvfølgelig skal man ikke tjene penge på at skabe og udnytte dårligt selvværd. Det er absurd, at vi tillader, at virksomheder driver profitjagt på unges dårlige selvværd. Det er dog alligevel virkeligheden vi lever i, når virksomheder vælger at retouchere deres reklamer, og det har konsekvenser. Vi unge mistrives som aldrig før, og det er et resultat af den perfekthedskultur, som virksomheder skaber, når de retoucherer deres reklamer.

Det vidner om en syg perfekthedskultur, når selv de modeller, der snarere ligner et udklip af en billedbog om græske guder end almindelige mennesker, alligevel ikke er pæne nok til modens standarder. Som skuespilleren og topmodellen Cindy Crawford sagde i forbindelse med et interview om retouchering i modelbranchen, ”Jeg ville ønske, at jeg så ud som Cindy Crawford”. Det er altså ikke længere nok at være et af de smukkeste mennesker på planeten. Du skal faktisk være smukkere end det er menneskeligt muligt. Det skaber et uopnåeligt ideal, som skader min generation.

Jeg har da også selv oplevet de her uopnåelige skønhedsidealer på egen krop. Da jeg gik i 6 klasse, troede jeg, at man skulle være lige så lækker som de retoucherede modeller der prydede min YouTube forside for at være smuk. Det var først senere, at det gik op for mig, hvor vanvittig den her tankegang er. Vi lærer vores unge, at de kan blive lige hvad de vil. De kan blive astronauter, advokater og astrofysikere. Men de kan aldrig blive flotte nok.

Det skal vi gøre op med. Det kan ikke passe, at vi accepterer en kultur, hvor det er fysisk umuligt at leve op til skønhedsstandarderne. En kultur, hvor at virksomheders profit er vigtigere end min generations trivsel. Reklamer, som retoucherer deres modeller, skal ikke eksistere på lige fod med reklamer, der viser virkeligheden som den er. Vi er derfor nødt til at indføre en mærkningsordning på de reklamer, der retoucherer deres modeller.

En mærkningsordning løser ikke alle problemerne. Det er jeg godt klar over. Men det er et vigtigt symbol i den kulturkamp, vi unge skal føre. Et symbol på, at unges trivsel er vigtigere end virksomheders profit. Et symbol på, at vi unge ikke længere accepterer et skønhedsideal hvor vi, uanset hvad vi gør, ikke er flotte nok.

Så kære politikere, tag ansvar og få indført en mærkningsordning! Så skal min generation nok tage ansvar for ikke at støtte de virksomheder, der driver profitjagt på vores selvværd. Vi sætter nemlig trivsel før profit. Det er på tide, at politikerne gør det samme.

02.02.2022