Et såkaldt Ely-håndskrift er kilde til Roskilde Stifts 1000 års-jubilæum i 2022. Mon ikke der har været undervisning tilknyttet bispeembedet?
I øjeblikket kan man på Roskilde Museum opleve det såkaldte Ely-håndskrift, som museet kalder for ’Roskildes dåbsattest’. Ely-håndskriftet er den tidligste kilde, der omtaler bynavnet Roskilde og kilden til Roskilde Stifts 1000-års jubilæum i år.
Museet skriver på deres hjemmeside: ”Første gang, byens navn optræder på skrift, er i et dokument fra 1022. Dokumentet er samtidig den første omtale af Roskilde stift og den første biskop. Derfor kalder vi det for byens dåbsattest. Det originale dokument fra 1022 findes ikke længere, men ordlyden og indholdet er bevaret i en afskrift, nedskrevet i Ely kloster i England i midten af 1100-tallet i det såkaldte Ely-håndskrift. Og det er dette håndskrift, som Roskilde Museum har fået lov at låne. Det er første gang nogensinde, at håndskriftet bliver udlånt til udstilling uden for England.” Læs mere på museets hjemmeside (nyt vindue).
En skole med en helt særlig historie
Det er bestemt ikke utænkeligt, at der har været tilknyttet undervisning til bispeembedet i Roskilde. Med dokumentet er sandsynligheden for, at Roskilde Katedralskole er 1000 år altså vokset med adskillige alen. Og samtidig føjes endnu et spændende kapitel til Katedralskolens ganske særlige historie.
Vil du se Roskildes dåbsattest, er Ely-håndskriftet udstillet på Roskilde Museum frem til den 25. september.
Hvis du kigger nærmere på billedet, kan du se, at der i linje 7 på højre side står ’Roscylde’.
24.05.2022