Klumme af Claus Niller - bragt i Sjællandske Mediers dagblade 16. marts 2020
De sidste uger har været meget anderledes, end den hverdag vi normalt oplever på Roskilde Katedralskole – i særdeleshed den seneste uge.
Tirsdag tog vi bestik af den tilspidsede situation omkring coronavirus. I beskeder til eleverne understregede vi vigtigheden af, at man selv ved det mindste optræk til sygdom blev hjemme. Vi lukkede kantinen og opfordrede eleverne til at undlade at tage bussen, men fx gå til og fra stationen i Roskilde.
Onsdag morgen samlede vi alle tilstedeværende lærere og bad dem om at italesætte situationens alvor for eleverne. Ud fra en optik om, at det ikke længere var et spørgsmål om, men hvornår vi måtte lukke skolen, var meldingen samtidig til lærerne, at de godt kunne begynde at forberede sig på den situation, at eleverne skulle undervises virtuelt.
Den kom før, end vi havde forventet.
Onsdag aften fulgte jeg sammen med mere end 2 mio. danskere statsministerens pressemøde. Meldingerne var klare, så inden pressemødet var afsluttet, meddelte vi vores 1420 elever og 150 medarbejdere, at skolen var lukket fra torsdag morgen, og at de ville få yderligere information i løbet af torsdagen.
"Vi har forstået alvoren"
Torsdag kl. 7.30 mødtes vi i ledelsen for i fællesskab at fordele opgaver og sikre, at de nødvendige informationer tilflød elever og lærere. Da jeg mødte ind, var det med forventningen om, at dagen ville bringe et hav at henvendelser og spørgsmål, der skulle besvares. Det skete ikke. Som en elev sagde, da hun lagde vejen forbi for at hente et par bøger i sit skab: ”Vi har alle forstået situationens alvor. Vi ved godt, at vi skal holde os hjemme, følge undervisningen virtuelt og i det hele taget undgå at mødes”.
På trods af situationens alvor har det været fantastisk at opleve den opbakning og fælles forståelse, der har været fra elever og medarbejdere. Der er nok elever, der lige i udgangspunktet tænkte ”yes, skolen er lukket, vi har fri”. Men det vendte hurtigt, og allerede torsdag formiddag gennemførte vores lærere de første virtuelle timer.
Virtuel undervisning
Og hvad er virtuel undervisning så helt konkret? Ja, på RKS skal eleverne være klar ved hver lektions begyndelse, og så står planen angivet på lektionen i skemaet. Måske inviterer læreren til et virtuelt møde, så man sammen kan gennemgå tekster og opgaver. Måske har læreren optaget sin skærm og indtalt forklarende speak. Eller måske ligger der på lektionen en række forskellige arbejdsspørgsmål. Det kan tage sig ud på vidt forskellige måder. En matematiklærer har fx tilknyttet en ekstra computer med kamera til et virtuelt møde for at kunne vise eleverne, hvad han skriver på et fysisk stykke papir.
Er på og afleverer
Tilbagemeldingerne fra lærerne er, at eleverne er på, og de afleverer til tiden. Måske opfører de sig endda endnu mere pligtopfyldende, end vores generelt meget pligtopfyldende elever normalt gør.
Og selvfølgelig er situationen udfordrende for vores dygtige medarbejdere, som skal afvikle virtuel undervisning, samtidig med at mange skal aktivere egne børn, hvis skoler og daginstitutioner er lukkede. Men hele vejen rundt oplever vi en ”vi løser det”-stemning. Sammen finder vi de bedst tænkelige løsninger under de givne vilkår, så vores elever lærer det, de skal, og studenterne fra mandag den 22. juni springer planmæssigt ud.
Savner livet på skolen
Hvad gør jeg nu som rektor? De kommende uger bliver helt anderledes, end den normale dagligdag her på Katedralskolen, hvor det summer af livsglæde fra 1420 elever og 150 medarbejdere. Dem kommer jeg til at savne helt vildt. Det er et vilkår. Men jeg glæder mig helt fantastisk til at se dem alle igen.
I mellemtiden er der nok at tage fat på. Fx vil jeg tage hul på min translokationstale til sommerens 450 studenter. Talen kommer ikke til at handle om coronavirus, men helt sikkert om, hvor vigtigt det er, at vi passer godt på hinanden og det fantastiske samfund, vi har bygget op.