FY A MA A Ke B.jpg

Science+: Når du forstår verden, kan du forandre den

Fysik A, Matematik A, Kemi B

De naturvidenskabelige love og matematikken er i store træk tidløs viden, og kan derfor ikke kun bruges til at forstå vores verden i dag, men også til at løse problemstillinger i fremtiden.

I studieretningen fokuserer vi på, hvordan verden omkring os hænger sammen, og hvordan vi kan forstå og beskrive naturen ved hjælp af eksperi­menter og teorier.

Fysik er fedt, fordi det beskriver virkelighedens begrænsninger og muligheder, så man ved hvad man kan og hvad man ikke kan.
Tommy, student 2017

Vi søger særligt en dybere forståelse af fysikkens love, og i stærkt samarbejde med matematik, styrkes de teoretiske aspekter af de naturvidenskabelige fag. Du træner også dine evner til at analyse og løse en åben eksperimentel problemstilling.

Studieretningen er adgangsgivende til langt de fleste videregående uddannelser, og giver desuden en dybere fysikfaglig forståelse, som udvikles i tæt samarbejde med matematikfaget gennem hele gymnasietiden.

Du arbejder bl.a. med:

• Moderne fysik, som fx plasmafysik eller hospitalsfysik
  • Bevægelse af legemer på både Jorden og i rummet
  • Termodynamik
  • Vektorregning og differentialregning

Fysik A giver dig en dybere forståelse af de grundlæggende naturlove, der styrer vores omver­den. Det sker gennem en kombination af eksperimenter og teori, hvor du arbejder med måleapparater til at opsamle data og bruger it-programmer og viden fra matematikken til behandle disse data. I denne studieretning kører fysik og matematik tæt parløb gennem alle tre år, og derfor skabes god mulighed for at opnå en dybere forståelse af fysiske fænomener.

I Matematik A trænes du i at tænke logisk, systematisk og kunne gennemskue mønstre. Du arbejder med at forklare, hvorfor de matematiske regler gælder, og hvordan de kan bruges i praksis til at undersøge og beskrive vores omver­den. Gennem det tætte parløb med fysik i denne studieretning, opnår du en dybere forståelse af matematikkens muligheder for at løse praktiske problemstillinger.

I kemi lærer du om de byggesten, som alt omkring os er opbygget af, nemlig grund­stofferne, og du lærer om struktur og egenskaber af kemiske forbindelser. Centralt er studiet af når kemiske bindinger brydes og nye dannes - en kemisk reaktion. I kemi skal du arbejde både teoretisk og praktisk. Teorierne skal selvfølgelig efter­prøves i laboratoriet med eksperimenter.

Certifikat i Science og Talent.jpg

Certifikat i Science og Talent

Roskilde Katedralskole er et af de få gymnasier i Danmark, der har modtaget "Certifikat i Science og Talent". Vi har nemlig stort fokus på talentudvikling og lever op til Sciencetalenters vision om, at flere skal inspireres til at uddanne sig indenfor naturvidenskab.