Gå til sidens indhold
LA A EN A gr C.jpg

Artibus Ingenuis: Verdenssprog gennem tiderne

Latin A, Engelsk A, Græsk C

Vidste du, at Romerriget strakte sig fra det nuværende England til det nuværende Irak? At alle engelske byer der ender på -chester, oprindelig var romerske militærlejre? At Julius Cæsar indførte den kalender vi bruger i dag?

Den græske kultur er Europas ældste. Den blev overtaget af romerne og har levet videre fra oldtiden til i dag, hvor det er den engelsksprogede kultur, der har den rolle.

For dig, der vil have en suveræn indsigt i de mest indflydelsesrige europæiske sprog og kulturer gennem tiderne.

Du bliver god til sprog, ikke blot til engelsk, latin og græsk, men til alle de moderne sprog, der enten er fyldt med fremmedord fra disse sprog eller er bygget på latin. Du bliver også klogere på din egen tid, fordi den klassiske tradition er en levende del af moderne litteratur, politik, kunst, filosofi og ikke mindst film.

Du arbejder bl.a. med

  • Slaveriet i Romerriget og USA
  • Tænkere, talere og digtere: fra Platon, Ovid og Cicero til Shakespeare og Obama
  • Demokrati: fra vuggen i Grækenland til Vestens frontløbere USA og England

 

Særligt for denne studieretning

På denne studieretning kan du nøjes med Matematik C og to naturvidenskabelige fag på C-niveau.

Latin har haft stor indflydelse på de moderne europæiske sprog og vil være en stor hjælp til arbejdet med andre fremmedsprog. Gennem oversættelse og analyse af romernes tekster kommer du til at lære romerne og deres kultur at kende. På den måde lærer du bedre at forstå vores egen kultur. Du lærer om, hvordan det hele begyndte og styrker samtidig dine sproglige kompetencer.  

Engelsk er et verdenssprog med en lang historie. Meget musik, film, tv og litteratur er på engelsk. Du kommer til at beherske det engelske sprog, både mundtligt og skriftligt, og du får kendskab til de engelsktalende landes litteratur, kultur og samfundsforhold. Fokus er på England og USA, men vi beskæftiger os også med lande som Indien og Sydafrika. 

Græsk er et sprog- og kulturfag. Faget handler om den græske periode i antikken som grundlag for europæisk kultur. Faget beskæftiger sig med originaltekster på græsk i århundrederne f. Kr. med temaer, som bliver afgørende for dannelsen af europæiske værdier og normer. Faget arbejder desuden med græsk kunsthistorie med fokus på arven til romerne og til senere europæere.