Biblioteket

Biblioteket - dit videns- og mediecenter

Uanset hvad du søger, kan du finde det på biblioteket.

På biblioteket finder du både fysiske og elektroniske materialer til dine opgaver. Eller måske har du lyst til at låne en bog til din fritidslæsning? Spørg endelig, hvis du er i tvivl, er gået i stå eller mangler hjælp til at strukturere din søgning.

Kom godt i gang med informationssøgning

lex.dk (nyt vindue) En samlet digital og troværdig indgang til store danske opslagsværker – start her med at danne dig et overblik. På lex.dk finder du opslagsværkerne Den Store Danske og Trap Danmark og en række andre specialværker, der dækker bredt - fra Danmarks oldtid og Danmarkshistorien over Dansk Biografisk Leksikon og Gyldendals Teaterleksikon til Symbolleksikon.

Biblioteksbaser

Biblioteket Roskilde Katedralskole (nyt vindue)  Søg efter materialer, vi har på skolens bibliotek. Følg vejledningen til udlån eller spørg, hvis du er i tvivl.
Emnesøgning (nyt vindue) Hvor på RKS’ bibliotek står bøgerne om et givent emne?
Bibliotek.dk (nyt vindue) Søg efter, hvad der findes på alle danske offentlige biblioteker

Artikler

Infomedia (nyt vindue) Fuldtekst adgang til danske artikler fra landsdækkende trykte dagblade, regionale dagblade, lokale ugeaviser, fagblade og magasiner samt webkilder, radio og tv. Alle kilder er søgbare i fuldtekst.
Adgang med UNI-login
Aktuel Naturvidenskab (nyt vindue) Tidsskrift med nyheder og baggrunde fra den naturvidenskabelige verden. Søg efter relevante artikler og hent en pdf-version af artiklen. Arkivet dækker alle numre fra 1999 og til nyeste nummer.
Tidsskrift.dk (nyt vindue) Indeholder ca. 150 faglige, videnskabelige og kulturelle tidsskrifter i fuldtekst.
Den Danske Forskningsdatabase (nyt vindue) Indeholder forskningspublikationer. Det er en dansk portal, der dækker publiceret litteratur af bl.a. videnskabelige artikler og ph.d. afhandlinger.
Directory of Open Access Journals (nyt vindue) Indeholder mere end 14.000 tidsskrifter og ca. 4,4 mio. artikler fra 130 lande.

Faglige baser

Britannica Academic (nyt vindue) Britannica Academic indeholder en bredt dækkende samling af artikler, illustrationer, multimediepræsentationer mm. om historiske, litterære, politiske, geografiske og videnskabelige emner, Shakespeare arkiv, primære kilder og ibøger.
Adgang med UNI-login
Britannica School (nyt vindue) Britannica School er leksikalt indhold i fire niveauer med adgang til faktuelle artikler, billeder, lyd og videofiler der sammen med kort og illustrationer kan downloades og anvendes direkte
Adgang med UNI-login
Faktalink (nyt vindue) En samling af troværdige artikler om mange forskellige emner, et godt sted at starte informationssøgningen. Giver overblik og mulighed for at søge videre via litteraturlisten i slutningen af hvert Faktalink.
Adgang med UNI-login
Forfatterweb (nyt vindue) Forfatterleksikon med artikler om danske og udenlandske skønlitterære forfattere. Find analyseværktøjer under ”Perioder” og ”Genrer”.
Adgang med UNI-login
Gale in Context - High School (nyt vindue) Indeholder litterært, naturvidenskabeligt, historisk og bibliografisk materiale.
Første gang du logger på, skal du bruge kode - henvend dig på biblioteket.
Det Historiske Akademi – Historiens Verden og Litteraturens Verden (nyt vindue) Fokus ligger inden for historie, religion og ar­kæo­l­og­i. Der kan søges kronologisk eller efter emne. Indeholder kildetekster. Der er desuden adgang til Litteraturens Verden fra menuen ”Tema”, som giver en krono­logisk og genremæssig gennem­gang af verdens lit­te­ra­turhistorie fra old­tid­ens Ægypten, Meso­po­tamien samt antik græsk og romersk lit­te­ra­tur.
Adgang med UNI-login

Brug Danmarks Statistiks hjemmeside - se fx pdf-udgaver af:
Danmark i tal fra 2001 - 2019 (nyt vindue)
Statistisk Årbog fra 1896 – 2017 (nyt vindue)
Statistisk Tiårsoversigt fra 1964 – 2019 (nyt vindue)

Se også links til:
Internationale organisationer og statistikbureauer (nyt vindue)
- International statistik efter emne (nyt vindue)

TV og film

CFU (nyt vindue) TV-udsendelser fra både danske og udenlandske kanaler samt et udvalg af spillefilm. Du kan få adgang til en konkret udsendelse (i 14 dage) eller en konkret film (i tre dage). Kontakt biblioteket eller din lærer for booking.
Adgang med UNI-login
DR's undervisningsportal (nyt vindue) Søg på temaer eller fag.
Adgang med UNI-login
Filmcentralen/Danmark på film (nyt vindue) Se film og filmklip – brug eksempelvis temaoversigten og se ”Den kolde krig”, ”Arven efter 1968”, ”Danmark under besættelsen” eller ”Kvinder i arbejde”
Filmcentralen/undervisning (nyt vindue) Det Danske Filminstituts streamingtjeneste, se både kortfilm og dokumentarfilm.

Bibliotekets samling af links

Vores bibliotekar Ellen har også lavet en linksamling (nyt vindue) til dig. Linksamlingen er et supplement til biblioteks øvrige ressourcer og indeholder anbefalelsesværdige sider inden for bl.a. fag og temaer, DHO, statistik, taler og informationssøgning generelt. Samlingen bliver løbende udbygget.

Bogkælderen

Det er som udgangspunkt dine lærere, som udleverer bøger til undervisningen. Mangler du at få udleveret en bog, skal du altid henvende dig på biblioteket.
Husk, dine bøger skal altid afleveres personligt.

Kontakt

Biblioteket er altid åbent for elever, men vi træffes bedst mellem 8.30 og 15. Du kan også skrive til os på Lectio eller kontakte os på tlf. 41 11 73 28.

Bibliotekar: Ellen Hagen Christiansen

Biblioteksassistent: Trine Pilgaard Blak